Mini Lening

Minileningen, een term die we steeds vaker voorbij zien komen. De minilening lijkt dan ook een trend te worden in de wereld van kredietverlening. Op korte termijn en zonder ingewikkelde procedures een relatief klein bedrag beschikbaar krijgen, dat is hoe de minilening gepromoot wordt via verschillende media. In dit artikel gaan we verder in op de voor- en nadelen van deze nieuwe vorm van kredietverstrekking en proberen we veel voorkomende misverstanden recht te zetten.

Wie tegenwoordig op zoek gaat naar een lening kan bijna niet om de minilening heen. Niet gek, het gaat financieel immers minder goed in Nederland en de traditionele geldverstrekkers als banken maken het ook steeds moeilijker om een lening te krijgen. De toenemende vraag naar kleine leningen voor een financiële adempauze heeft dan ook gezorgd voor de introductie van de minilening. U kunt vaak binnen 24 uur al beschikken over het bedrag en weet vooraf ook al precies hoeveel u terug moet betalen. De transparantie waarmee de minilening aangeboden wordt maakt het ook voor de terughoudende leek gemakkelijker een krediet aan te vragen. Het is immers erg simpel, u leent bijvoorbeeld €100 en betaald over 1 maand €115 terug. Mocht u onverhoopt niet (volledig) terug kunnen betalen betaald u een vooraf bekend bedrag extra, bijvoorbeeld €132 de eerstvolgende maand. U weet dus precies waar u aan toe zult zijn en kunt hier rekening mee houden zonder ingewikkelde rekensommen of percentages.

Tegen het voordeel van een snelle lening met een vooraf afgesproken vast bedrag staat wel een groot nadeel. Procentueel gezien kost de lening meer dan een reguliere lening. Als we dit echter opwegen tegen het belang dat men vaak heeft (snel iets kunnen betalen om oplopende incassokosten te voorkomen bijvoorbeeld) dan kiest men vaak toch voor de minilening.